Jicht en voeding

Jicht is een aandoening die onder de reumatische aandoeningen valt en ontstaat door een storing in de stofwisseling van zogeheten urinezuur. Urinezuur is een afbraakproduct van purine: een stof die voor het grootste deel door het lichaam zelf wordt gemaakt maar ook uit voeding gehaald kan worden. Bij mensen zonder enige gezondheidsproblemen, wordt urinezuur opgelost in het bloed, om via de nieren in de urine terecht te komen. Echter, bij mensen met jicht wordt er te weinig urinezuur via de urine uit het lichaam afgevoerd en ontstaan er ophopingen van deze stof.

Als overtollig urinezuur opslaat, ontstaan er kristallen in gewrichten en andere weefsels van het lichaam. Door deze kristallen kunnen ontstekingen ontstaan, ook wel een jichtaanval genoemd. Er zijn verschillende redenen aan te wijzen waarom mensen te maken krijgen met een ophoping van urinezuur en jicht als gevolg van deze ophoping. Zo kan men te maken krijgen met jicht door de volgende oorzaken:

  • Een overproductie van de stof urinezuur door het lichaam, bijvoorbeeld door erfelijkheid.
  • Overgewicht.
  • Bepaalde ziekten, zoals leukemie en psoriasis.
  • Het gebruik van alcohol.
  • Bepaalde medicijnen die vocht afdrijven, zoals plastabletten. Deze medicijnen beperken de nieren namelijk in het uitscheiden en afvoeren van urinezuur.

Ook kan jicht ontstaan door een combinatie van enkele van bovenstaande factoren. De uiteindelijke oorzaak van het ontstaan van jicht verschilt dan ook per persoon.

Dieet voor patiƫnten met jicht

Naast het feit dat er medicijnen bestaan om een jichtaanval te voorkomen of verminderen, is er ook een specifiek dieet dat de kans op een jichtaanval verkleint. Dit dieet heeft de volgende uitgangspunten.

Ten eerste moet men in het geval van jicht zo min mogelijk alcohol drinken. Door alcohol te drinken, komt er namelijk meer urinezuur in het bloed en dit kan voor problemen zorgen. Zo wordt mensen met jicht aangeraden om maximaal 1 glas alcohol per dag te drinken en het liefst niet iedere dag alcohol te gebruiken.

Ten tweede wordt mensen met jicht aangeraden om veel te drinken. Dit wil zeggen dat patiƫnten met jicht ongeveer 2 tot 3 liter water per dag moeten drinken, waardoor er meer urine geproduceerd kan worden en het urinezuur in het bloed en in de nieren gemakkelijker afgevoerd kan worden.

Enkele andere tips die mensen met jicht krijgen van de voedingsdeskundige, zijn de volgende:

  • Probeer af te vallen als je overgewicht hebt. In dit geval daalt het urinezuurgehalte in het bloed en heb je minder last van jicht.
  • Eet gevarieerd en gezond en probeer een gezonde leefstijl na te leven. Dit betekent dat je voldoende fruit en groenten eet en ook regelmatig probeer te bewegen.
  • Volg alleen een purinebeperkt dieet als dit door een arts wordt geadviseerd. Is dit niet het geval, dan mag je gewoon purine eten.