Jicht behandeling

Behandeling algemeen

Jicht valt onder een reumatische aandoening. De aandoening jicht is dan ook chronisch en men kan niet een behandeling volgen waarbij jicht overgaat. Wel kan men jicht goed behandelen waardoor de symptomen onderdrukt worden en klachten kunnen worden vermeden.

Als men jicht heeft wordt dit in principe behandeld met medicijnen. Er zijn verschillende soorten medicijnen die men kan nemen bij jicht. Sommige medicijnen zijn bedoeld om een jichtaanval tegen te gaan of om een jichtaanval te bestrijden. Daarnaast zijn er ook medicijnen die bedoeld zijn om het urinezuurgehalte in het lichaam te verlagen. De arts bepaald vaak welk soort medicijnen het beste werken.

Als men jicht heeft is een gezond gewicht erg belangrijk. Hierbij speelt voeding een belangrijke rol. Als men vijf tot tien procent van het lichaamsgewicht afvalt zorgt dit voor een betere urinezuuruitscheiding.

Jicht en voeding

In de behandeling van jicht speelt voeding een zeer belangrijke rol. Het is belangrijk om gezond te eten. Daarnaast zijn er ook een aantal leefregels waar men zich aan moet houden. Zo wordt het leven met jicht makkelijker en kan men klachten voorkomen en verminderen.

Het is belangrijk om dagelijks veel te drinken. Zo’n 25 tot 3 liter vocht per dag. Probeer dit zoveel mogelijk over de hele dag te verdelen zodat de inname van vocht over de hele dag ongeveer gelijk is. Doordat men veel vocht drinkt kan ons lichaam beter de urinezuren afvoeren. Drink geen alcoholische dranken. Dit zorgt er namelijk voor dat het urinezuurgehalte in het bloed stijgt. Hieronder vallen ook alcoholvrije dranken. Dit bevat namelijk purine.

De voeding die men inneemt moet bestaan uit niet te veel vet en eiwitten. Let daarom op de hoeveelheid vlees en vis die men inneemt. Daarnaast is het ook heel belangrijk om voeding met een hoog purinegehalte niet te consumeren. Hierbij kan men denken aan:

  • Vissoorten: haring, makreel, sardines, ansjovis, mosselen, spiering
  • Orgaanvlees: leverd, nier, hart etc.
  • Gistrijke producten
  • Vleesextracten
  • Kip met vel

Het beste is het natuurlijk om voedingsmiddelen met een purinegehalte te vermijden. Als men voedingsmiddelen wilt consumeren is het het beste om daarvoor naar een diëtiste te gaan. De diëtiste kan de hoeveelheid voedingsmiddelen met een lager purinegehalte voorschrijven. Zo weet men precies hoeveel voedingsmiddelen men mag consumeren met een bepaald purinegehalte.

Jicht en dieet

Als men op een gezond gewicht wilt komen door af te vallen is een goed dieet belangrijk. In het verleden werd er vaak een purinearm dieet gebruikt. Echter is gebleken dat de daling van het urinezuurgehalte in het bloed zeer gering was. Men kan dan beter medicijnen slikken die het urinezuurgehalte verlagen omdat men dan meer energie heeft.

Als men een gezond bericht wil bereiken door een dieet is het slecht om in een keer veel kilo’s af te vallen. Dit zorgt er namelijk voor dat het urinezuurgehalte in het lichaam stijgt. Het zal de jicht alleen maar bevorderen. Bij de behandeling van jicht door middel van een gezond gewicht te behalen speelt een diëtiste dan ook een zeer belangrijke rol. De diëtiste zal een dieet vaststellen die rekening houdt met jicht. Dit is vaak een energiebeperkt dieet door minder vetten en suikers te gebruiken.