Fysiotherapie bij jicht: een effectieve behandeling

Als je te maken hebt met jicht, heb je last van een reumatische aandoening die ontstaat door het neerslaan van urinezuurkristallen op de gewrichten. Hierdoor krijg je last van plotselinge aanvallen van gewrichtsontstekingen, waarbij het bewegen en gebruiken van de gewrichten erg pijnlijk en soms zelfs (bijna) onmogelijk is. In eerste instantie heb je bij jicht slechts te maken met een aanval, maar later kunnen deze jichtaanvallen ook overgaan naar jicht in chronische vorm. Bij de chronische vorm van jicht komen ontstekingen vaker voor en bovendien in meerdere gewrichten. Dit betekent dus dat je te maken krijgt met meer klachten, waardoor de kwaliteit van leven flink achteruit kan gaan. Ditzelfde geldt ook voor aandoeningen zoals doorliggen.

De behandeling van jicht

Om de klachten van jicht te verminderen en de kwaliteit van leven van de patiënten met jicht te verbeteren, is er een behandeling voor jicht opgesteld. Deze behandeling bestaat ten eerste uit medicijnen om de pijn te verlichten, maar bestaat vaak ook uit meerdere behandelingen bij de fysiotherapeut. Meer over fysiotherapie bij jicht, lees je in onderstaande alinea.

Fysiotherapie bij jicht: het behandelen van aangetaste gewrichten

Om de klachten van jicht te verminderen, is het belangrijk om naast het gebruik van medicijnen ook te starten met een behandelplan bij de fysiotherapie. Welk behandelplan je precies moet doorlopen bij de fysiotherapeut om de klachten van jicht te verminderen, wordt per patiënt bekeken. Vaak is het behandelplan van jicht gericht op de werking van de gewrichten die door jicht zijn aangetast, zodat deze weer beter kunnen functioneren en minder pijnlijk aanvoelen bij het bewegen.

Om ervoor te zorgen dat de gewrichten beter kunnen functioneren en minder pijnlijk aanvoelen, gebruiken fysiotherapeuten tijdens de behandeling van jicht vaak gebruik van behandelmethoden als massages en specifieke therapieën die de pijn verlichten en de beweeglijkheid en de flexibiliteit van de gewrichten bevorderen. In plaats van alleen de pijn te verlichten, zorgen fysiotherapeuten er dus voor dat je jouw aangetaste gewrichten weer beter kan gebruiken. Hierdoor neemt niet alleen jouw beweeglijkheid toe, maar ook jouw kwaliteit van leven. Heb je te maken met jicht, dan wordt een behandeling bij de fysiotherapeut dus zeker aangeraden.

Waar kan ik terecht voor een behandeling?

Als je jicht hebt en een behandeling bij de fysiotherapeut wil starten, kun je in feite bij iedere fysiotherapeut terecht. Het behandelen van jicht komt namelijk voor in de algemene opleiding voor fysiotherapie, dus iedere fysiotherapeut die deze opleiding heeft gedaan weet wat te doen in het geval van jicht. Verder staat vaak op de website van de fysiotherapeut vermeldt of hij of zij gespecialiseerd is in het behandelen van jicht, dus je kunt de website van fysiotherapeuten ook raadplegen om te achterhalen of je hier terecht kunt voor een behandeling. Een voorbeeld van een fysiotherapeut die u met Jicht kunt helpen is Lijf & Leven Fysio te Veenendaal.